Мароканският скакалец (Dociostaurus maroccanus) е повсеместно разпространен в България и се

...
Мароканският скакалец (Dociostaurus maroccanus) е повсеместно разпространен в България и се
Коментари Харесай

Опасни скакалци са плъзнали в България, в световен мащаб се ликвидират големи площи растителност заради тях

Мароканският скакалец (Dociostaurus maroccanus) е навсякъде публикуван в България и се среща по едно и също време с италианския скакалец. Локалните средища, от които може да се чака каламитет на това насекомо, респ. обилни вреди от него, са проучени и добре известни.

Характерна специфичност на този скакалец е, че от време на време той се демонстрира в каламитет и, заради това, че има характерен стадиен метод на живот и доста по-мобилен от италианския скакалец, в международен мащаб това насекомо е причина за тотално очистване на огромни площи растителност . Това допуска и доста по-големи разноски за битка с него.

В изискванията на България, дружно с по този начин нар. колективизация на земеделското произвеждане през 50-те години, бяха разорани съществени негови местообитания, каквито са синорите и целинните места. Ето за какво, огромни вреди от този противник по земеделските култури през последните 50 години не са регистрирани.

Общини в област Кърджали обаче са наранени от мароканския скакалец. Това стана ясно през последните дни . Нашествието се насочва към област Хасково, предизвестиха земеделци в района.

Над 20 000 декара са унищожени към Кърджали , оповестиха от регионалната администрация. Най-тежко остава ситуацията в община Черноочене. Там вредителите са се популяризирали на повърхност от над 10 000 декара, като унищожават наред всички растения по пътя си. Общинарите в Хасково предизвестиха и своите аграри за заплахата, която се задава към тях.

Областната епизоотична комисия до дни би трябвало да реши дали да бъдат подхванати незабавни растително защитни ограничения против вредителя с авиационно отнасяне с препарат, защото пръскането с наземна техника не дава особени резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР